Despre Mediere

Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.
Medierea se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană aptă să faciliteze negocierile dintre ele şi să le sprijine pentru soluţionarea conflictului, prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile.

Mediatorii vă ajută să vorbiţi despre conflictul dumneavoastră şi să găsiţi o înţelegere care să satisfacă nevoile tuturor părţilor. Mai întâi, mediatorii prezintă procedura de mediere şi răspund la întrebările dumneavoastră. După aceea, fiecare participant la procedura de mediere are oportunitatea de a-şi expune cazul fără a fi întrerupt. Mediatorii nu decid cu privire la cine are dreptate, nu judecă ce s-a întâmplat şi nu caută vinovaţi. Ei ajută participanţii să discute deschis problemele şi să-şi identifice soluţii durabile. În final, mediatorii vor ajuta părţile să scrie înţelegerea la care au ajuns. Încurajăm părţile aflate în timpul procedurii de mediere să obţină toate informaţiile de care au nevoie pentru a lua cele mai bune decizii. Consultarea cu un avocat este o parte importanta a acestui proces, avocatul putând să vă asiste, să vă reprezinte la mediere.

Medierea are sens

În timpul medierii, deţineţi controlul. Luaţi singur deciziile. Soluţiile sunt date de persoanele asupra cărora acţionează consecinţele. Mediatorii nu îşi impun propriile păreri sau soluţii.

Medierea este voluntară

Participanţii participă la mediere doar dacă doresc şi pot încheia medierea în orice moment.

Medierea este confidenţială

Sesiunile de mediere nu sunt publice şi nu poate fi dezvăluit nimic din ceea ce se spune în timpul medierii. Notiţele pe care mediatorul le ia în timpul discuţiilor, sunt distruse în prezenţa părţilor la finalul procedurii de mediere.

Medierea este rapidă – economiseşte timp

Medierile pot fi programate în câteva zile iar înţelegerea poate fi găsită foarte repede. În acest fel, poate fi economisit timp pentru stingerea conflictului.

Medierea este convenabilă

Programările pot fi făcute la ore care sunt convenabile pentru toate părţile implicate, inclusiv după-amiaza.

Părţile din conflict nu sunt adversari

În timpul medierii, părţile se concentrează împreună spre o soluţie unanim acceptată.

Medierea presupune respect

Procedura de mediere se desfăşoară în condiţii de respect reciproc. Medierea ajută oamenii să îşi refacă şi să îşi continue relaţiile bune din trecut.

Medierea funcţionează

Chiar dacă aţi încercat să vă rezolvaţi disputa şi nu aţi avut succes, încercaţi medierea. Medierea a ajutat în rezolvarea multor dispute dificile.

Informaţiile prezentate mai sus au fost preluate de pe site-ul www.mediere.ro al Centrului de Mediere Craiova.